CREDOS d.o.o.      Nemčićeva 7, 10000 Zagreb Hrvatska (Croatia)      email: credos@credos.hr      tel: +385 1 23 63 431      fax: +385 1 23 63 433
O Credosu
Profil tvrtke
Naslovna
Dnevni prometi
Upute investitorima
Upute investitorima- strana tržišta
Analize
Popis tržišta, financijski linkovi
E-Trade
Cjenik usluga
Obavijest investitorima - Nova Pravila Zagrebačke burze
Poštovani investitori,
U petak, 24. lipnja 2011. stupaju na snagu nova Pravila Zagrebačke burze koja između ostalog donose ukidanje blokade trgovine dionice koja je prešla dnevni limit, a umjesto nje uvodi se tzv. mehanizam dražbe uravnoteženja s varijabilnim završetkom (volatility interruption).
Osnovne karakteristike ove promjene su:
•  Za svaku dionicu Burza svojom Odlukom određuje limit. Dionice su na temelju likvidnosti raspoređene u tri razreda, sa limitima od 10%, 15% i 25%. Limiti se svakodnevno objavljuju na web stranici Burze.
•  Referentna cijena na koju se obračunavaju limiti je zaključna cijena prethodnog trgovinskog dana, no referentna cijena se može i mijenjati kao rezultat dražbe uravnoteženja.
•  U slučaju zadavanja naloga čija cijena prelazi dnevni limit, dionica ne ulazi u blokadu već u dražbu uravnoteženja. Dražba traje 8 minuta uz varijabilni završetak od 5 minuta. Tijekom dražbe uravnoteženja mogu se zadavati, povlačiti i mijenjati nalozi ali ne dolazi do sklapanja transakcije.
•  Na kraju dražbe zaključe se transakcije po jedinstvenoj cijeni (sukladno algoritmu kojim se određuje cijena u predotvaranju) i nastavlja se sa trgovinom, a cijena dražbe postaje nova referentna cijena.
Više o novim Pravilima Zagrebačke burze može se naći na web stranici www.zse.hr .

Srdačan pozdrav,
Vaš Credos
 
21.6.2011. 16:30:00
Globaldizajn logo